fredag 3 september 2021

Katja Brandis: Farligt uppdrag (Seawalkers 1)

Efter den populära bokserien Woodwalkers kommer nu turen till vattendjuren! En woodwalker eller seawalker kan välja mellan att vara människa eller sitt djur-alias. De kan växla skepnad när de vill. Det är i alla fall målet. För att behärska sina personliga egenskaper finns det två internatskolor i USA som är för dem. De är helt hemliga för vanliga människor. 

Tiago är en av dem som har levt helt aningslös om sitt andra jag som tigerhaj. När han växte upp hos sin faster/farbor (som visar sig vara havsabborre) så fick han veta att han var allergisk mot saltvatten och måste hålla sig ifrån alla utflykter till havet. Men en dag händer det. I smyg följer han med en kompis till stranden och det utbryter panik i vattnet när han plötsligt och omedvetet börjar förvandlas till tigerhaj. Det är rena turen att han hinner gömma sig, bli människa igen och ta sig hem. 

Tiago får veta att han är son till en tigerhaj och blåhaj som lämnade bort honom som bebis. Hajar är inte så familjekära och de reser mycket, men de lever i alla fall och är inte döda som Tiago fått tro.

Tiago får pröva på att bo på internatskolan för Seawalkers, fantastiska Blue Reef High School, ungdomar som också är vattendjur. På skolan finns allt från sötvattendjur till saltvattendjur, t ex bältdjur, barracuda, alligator, pytonorm, sjöhäst, sjöko, darrål och delfiner. Tiago blir kär i en delfintjej som bara har känt till sin människogestalt i två månader. De har mycket att lära av varandra. 

För Tiago blir det viktigt att lära sig att behärska sitt humör och fysiska styrka. Som tigerhaj är han det största djuret på skolan förutom en lärare som är späckhuggare. De andra eleverna är lite rädda för honom. Kommer han att angripa dem och äta upp dem om de möts i havet? Det vet han inte själv ännu.

Efter bara en liten tid på skolan blir Tiago handplockad till en grupp elever som har fått ett specialuppdrag utifrån sina förmågor. Man har fått ett nödrop från träskmarkerna om en seawalker som är i fara. I gruppen ingår också den högfärdiga, elaka och hotfulla pytonormsflickan Ella. Ska de kunna lita på varandra?

Katja Brandis förra bokserie har är mycket populära med både spänning, humor och känsla för den hemliga djurvärlden. Karaktärerna passar bra ihop med sina djurskepnader. Serien Seawalkers första del är inget undantag. Ett nöje att läsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar