fredag 8 oktober 2021

Mia Öström: Mörkret

Mörkret är en sällsam historia som man sugs in i. Två systrar bor med sin morfar långt upp i norr, i en plåtstad där alla arbetar i gruvorna i ett stort berg. Där bryter man "skimmer" som sedan lastas på stora fartyg och förs bort över havet. "Skimmer" är mycket värdefullt men för gruvarbetarna och invånarna i staden betyder det ingenting. De är alla fattiga. 

En dag börjar folk bli sjuka. Det är något svart som sprider sig i lungorna. Ett annat slags mörker än de är vana vid. Också morfar läggs in på hospitalet. Fler och fler tillkommer och morfar berättar för systrarna att de måste hitta det "riktiga" ljuset i berget, inte skimret. Det är det som kan bli räddningen och som kan mota bort det mörka och göra de sjuka friska igen. Han såg det själv när han var ung och en av dem som först hittade skimret inne i berget. 

De måste hitta den ursprungliga ingången, en grotta högt upp på berget och leta efter ljuset. Till hjälp har de en märklig kompass som morfar gömt i en låda i deras plåtskjul. Den ska visa vägen. Men det är vinter och riktigt kallt och man får inte längre röra sig fritt i staden. Systrarna måste ge sig iväg i smyg. De måste rädda morfar. Han är den enda de har. Vägen framför dem är svår, spännande och oförutsägbar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar