torsdag 4 november 2021

Cina Friedner: Aldrig backa

Cinas förra bok, Nåt trassligt inuti, är nominerad till Barnradions bokpris i år. Hennes nya bok heter Aldrig backa och tar upp ett problem på många skolor: acceptansen av störiga och stökiga pojkar på bekostnad av flickors tillvaro.

I Lydias klass är killarna i majoritet och det är just ett gäng som alltid har fått vara högljudda och elaka, både i och utanför klassrummet. Lärarna är så blinda av gammal vana eller konflikträdda att de inte längre bryr sig. Måttet är rågat när det är tjejernas tid att få vara ensamma på fotbollsplan, en tisdag i veckan, och killgänget står i sliter i gallret runt om och kastar glåpord och pikar dem. Lydia fräser tillbaka och det blir ett bråk som så vanligt slutar med att tjejerna lämnar och pojkarna tar över planen i alla fall. 

Lydia är kär i Ivan i klassen. De dansade hela tiden på förra diskot och de skickar roliga memes till varandra. Därför blir hon riktigt ledsen när hon efter bråket på planen får ett mycket taskigt mejl från honom. Nu bestämmer sig tjejerna att det får vara nog. Nu är det slut på lugnet. Tjejerna ska bita tillbaka! Men det är sällan någonting förändras över en natt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar