torsdag 4 november 2021

Mårten Gisby och Henrik Johansson: Alba och Landet Bortom (del 1)

Alba är föräldrarlös. Hon har växt upp hos sin farbror som bor i en husbil. Han är vetenskapsman och mycket folkskygg. En dag följer Alba med en ny flicka i klassen hem. Hon bor på Björkagård mitt ute i skogen, i ett hus som alla tror är obebott, men nu bor Siri Järnsax där, faster till flickan. Siri blir mycket intresserad av Alba och berättar att hon är en häxa. Hon tar Alba till hjälp i sin trädgård och lär henne allt om växter,  naturmedicin, små trolldomskonster och att ta hand om djur.
 
Men nu är det så att Siri mycket väl vet vem Alba egentligen är och att det inte var en slump att de träffades. Alba är nämligen den försvunna dottern till ledaren av Landet Bortom, tillika fredsrådaren och den döda Saga Vanadis, en ättling till Freja och legendarisk krigarinna. Alba har mycket att brås på och leva upp till och hon vet inte att hon själv tillsammans med det magiska brisingasmycket är det största vapnet i landet. Men ingen vet var smycket är.

Det visar sig finnas en tunnel från gården Björkagård som leder till Landet Bortom. Plötsligt befinner sig Alba i denna helt främmande värld. I Landet Bortom bor älvor, tomtar, troll, gamla mytologiska bestar och vikingar och de håller inte alltid sams. Trollen är aggressiva och vill gärna gå i krig mot vikingarna. Alba tas omhand med varm hand men inte alla vill tro att hon är den hon säger sig vara. Det finns de som tror att hon är en av trollens spioner.

Spännande fantasy!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar