torsdag 4 november 2021

Helena Hedlund: Det fina med Kerstin

Kerstin är en kavat tjej med rikt känsloliv. Hon är sju år och samlar på allt som glittrar som guld och som hon har i en gömma under sängen. Kanske är det för att hennes eget, långa hår också liknar guld i färgen. En dag hittar hon en guldring i skolans korridor, en tung och fin. Det är nog riktigt guld. Den tar hon. 

Det kommer att visa sig att det är frökens vigselring men Kerstin tvekar så länge innan hon är säker på att det verkligen är frökens så att det blir försent att lämna in den utan att verka vara en tjuv. Kerstin trasslar in sig i allt fler lögner och känner sig olycklig. Det finns en till i klassen som vet att Kerstin har ringen. Fatima, som hon har varit bästis med men som hon inte längre tycker är så rolig att vara med. Och så måste hon undvika mamma och pappas frågor. 

Men så flyttar det in en kille i grannhuset som börjar i deras klass. Han har också långt hår som liknar guld! Äntligen är hon inte den enda som lyser på skolgården och sticker ut. Med honom kan hon leka och de hittar på alla möjliga tokigheter. Och han samlar också på guld! Kerstin är rädd för att Fatima ska skvallra. Det bästa vore nog ändå att fröken får tillbaka sin ring, men hur?

Det finns fyra böcker om Kerstin och Det fina med Kerstin är den första.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar