torsdag 30 december 2021

Anders Nyman: Kattemplet

Sabina har flyttat från Lund till Stockholm. De har en lägenhet på söder mitt emot Tantolunden, en jättestor park med både skog, öppna ytor, fotbollsplaner, ett berg och flera kolonistugor. Sabina har en katt, Zlatan, som är van vid att kunna springa fritt i trädgårdarna kring villan i Lund. Här får han lära sig att gå i koppel men det känns inte bra. När de kommer till en lekpark i Tanto tar hon av honom kopplet, bara för en liten stund, men plötligt är han borta! Sabina ropar och letar, pappa hjälper till och senare också hennes bror. Men ingen Zlatan. 

När hon berättar i klassen att hennes katt kommit bort visar det sig att det är många som känner till katter som försvunnit i området de senaste månaderna. Det går rykten om att katter stjäls för att säljas vidare som försöksdjur.

Sabina ger inte upp. En kväll hör hon jamanden inifrån själva Tantoberget. Där finns en järndörr med ett kraftigt hänglås. Det luktar konstigt. Hon går tillbaka dit med en klasskompis när de hör någon komma. Det är två äldre tjejer med hockeytrunkar som öppnar järndörren och börjar hiva ner dåsiga och halvt nersövda katter i trunkarna. Sabina och kompisen Yusuf följer efter och hamnar i en miljö som man inte trodde var möjlig, rentav farlig och där hundratals katter far illa. Här gäller det att handla snabbt! Sabina vill kontakta polisen men då blir Yusuf livrädd och han har sina skäl. De får börja agera ensamma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar