lördag 23 april 2022

Veras krig av Katarina Kuick


Under andra världskriget omringade tyska armén den ryska storstaden Leningrad (idag heter den St Petersburg). Syftet var att långsamt svälta ut alla i staden och många dog. Katarina Kuick har skrivit sin bok om Vera utifrån berättelser från de som var med.

Vera bor med sin mamma, pappa, storasyster Nina och sin katt Binka. Hon är nio år och ska börja fjärde klass men kriget kommer emellan. Pappa blir inkallad och de hör inte något ifrån honom på mycket länge. Storasyster Nina är nästa aldrig hemma. Hon bidrar med att gräva skyddsgravar och pansarvagnsfällor. 

För sitt inre ser Vera hur det har vuxit upp en mur runt staden, nästan som törnroshäcken i sagan. Inga leveranser med förnödenheter kan komma in. Allt börjar ta slut. Vera och mamma gör sitt bästa för att få maten och värmen att räcka men konkurrensen om det lilla som finns gör att man snart inte längre vet vem som är ens vänner. Vera och bästa vännen Katja rör sig runt i staden. De plockar fallfrukt och letar bränsle. Det blir nästan som en lek, en skattjakt. Det är viktigt att hålla livsgnistan och hoppet uppe.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar