fredag 1 juli 2022

Nya bilderböcker inför sommaren


Mormor vid havet av Moa Graaf
Flickan i boken har en mormor som bor ensam i ett hus vid havets strand och hon är van att reda sig själv. Hon fiskar stora fiskar från sin lilla båt på havets stora vågor och trots att hon är mycket gammal så hoppar hon bomben, dyker som en sjöjungfru och hämtar stora snäckor från havets botten. Det är klart en upplevelse att få hälsa på!



Den zoologiska trädgården av Björn Bergenholtz
Utanför staden ligger ett litet zoo. Den sköts om av en enda man, djurparksdirektören. Förr i tiden kom det mycket folk, men så är det inte längre. Djurparksdirektören är ledsen för hans gris är tjock och fin, bamsebjörnen stor och lurvig, en ståtlig älg, en älskad ko. En förmiddag händer något märkligt. En besökare kommer in men vänder snart för att springa ut ur parken igen. Snart är hon tillbaka med ett långt följe av folk som alla vill se djuren. Vad är det som har hänt?

En slags modern variant av Kejsaren utan kläder där ett litet barn är den enda som tänker själv.


Sandslott av Lisa Hyder och Per Gustavsson
Två bästa kompisar dividerar om huruvida de vill bli vuxna eller inte. Falke tycker att det verkar tråkigt och jobbigt att vara vuxen. Man bara står i kö och bär tunga kassar. Och de gungar inte, de får bara putta på. Bokens jag, en flicka, ser fram emot att bli vuxen. Det finns en massa fördelar med att få bestämma själv, t ex kan man äta godis varje dag i veckan. Hon börjar tröttna på Falkes tjat om att han inte vill bli vuxen. Det har sin förklaring i slutet av boken. Det visar sig att flickan ibland ligger på sjukhus till och från, med en massa slangar och maskiner, och att hon verkligen hoppas på att hon får bli vuxen. På sista sidan får man se teckande fotografier från hennes kommande liv fram tills att hon själv är förälder.


Kitoko av Kayo Mpoyi och Linn Grebäck
Kitoko har fått flytta mycket och varje gång har de tappat bort något. Men hoppet hittar vi alltid, säger hennes pappa, fastän hennes mamma inte har hört av sig på länge. Det är lite tungt för dem båda. Somliga dagar får Kitoko ta mer hand om sig själv än andra, dagar när pappa inte vill lämna sängen. Hon tänker på det där med hoppet, som han brukar prata om. Vad är det egentligen? Hur kan det ge tröst? Kitoko sätter sig ner och reser inåt, till sin egen inre värld. Då resor hon med ett tåg tillbaka i minnet och hittar många fina stunder, en hel äng full av minnen, som hon kan dela med sin pappa så att de båda håller hoppet uppe.


En hemlig sommarnatt av Ester Roxberg och Maximilan Svensson
Ellen ska vara på landet hela sommaren men hon tycker inte om skogen, hon vill åka hem igen. Hon kan inte somna och i protest för att mamma och pappa tvingat dit henne så tänker hon att hon kanske ska gå ut i den ljusa sommarnatten i alla fall. Rätt åt dem om hon försvann. Istället händer något helt oväntat. I dimman över ängen ser hon flickor som dansar i ring. En av dem kommer fram till henne...

"Vart är du på väg?" sa flickan
"Jag har rymt", sa jag. "Jag vill inte vara snäll och söt och sova."
Hon såg på mig.
"Alla tror att älvor är söta och snälla", sa hon. "Men sån är inte jag."
Var hon verkligen en älva? Hon skojade säkert.
"Vill du följa med på äventyr?" frågade hon.

Flickan som heter Viola tar Ellen i handen och så går de genom en öppning i en blommande nyponbuske och ut på den hemliga stigen. För Ellen väntar en fantastisk upplevelse.

Det är en bilderbok som passar för de lite äldre barnen, från ca 5 år. Mycket känslofullt illustrerad av Maximilian Svensson som bara är 15 år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar