fredag 27 maj 2022

Känslosamt och eftertänksamt för de yngre



Lilla molnet av Emma Virke och Fumi Koike
Lilla molnet är ensam kvar på en klarblå himmel men han ska nog reda sig. Ett litet moln kan vara bra att ha men det går inte som det hoppas. Ingen vill molnets skugga, inte pojken som solar eller glasstanten. Lilla molnet börjar gråta och gömmer sig bland träden där ingen märker att man gråter, tror molnet. En ilsken ekorre ryter till, den vill inte bli blöt. Molnet blir allt mörkare och tyngre av tårar att det sjunker ner till marken. Då kommer ett annat litet moln och börjar retas och killas. Lilla molnet exploderar i en åskknall och snart brinner det på marken! Det är starka känslor som barnet lätt kan känna igen sig i. Också känslan av att allt är förstört för alltid, men så är det ju inte. Det går bra för lilla molnet efter att det har släckt elden.



Vems fel? av Stina Wirsén
Det är gosedjursdag på förskolan och alla barn tar med sina favoriter. Knatt tar med sin Batman men så får hon se vad Hund har, en regnbågsfärgad gose-enhörning! Knatt blir så avundsjuk att hon slår sönder sin Batman. När de andra leker med sina gosedjur så sitter Knatt och klipper. Hund kommer förbi med sin enastående enhörning, och klipp, så har Knatt klippt av den yviga, färgglada svansen Hunds enhörning!




Den lilla lilla sjöjungfrun av Klara Stensö Nordin
Lilla lilla sjöjungfrun är yngst av sex systrar. När de andra simmar till Ytan får hon inte följa med, för hon är för liten. - Din stjärtfena är för liten, du skulle inte orka simma hela vägen. Men ensam hemma kan hon roa sig i systrarnas rum minsann! Och så får hon ta bussen med pappa till affären och handla. Då känns det lite bättre. Väl hemma igen har systrarna också kommit hem. Lilla sjöjungfrun försöker berätta om vad hon har gjort idag men de lyssnar inte. De bara fortsätter ett prata om Ytan med varandra. Det blir för mycket för lilla sjöjungfrun...




Åtta små kattungar av Ulf Nilsson och Lisen Adbåge
Mimmis katt har fått ungar. Åtta stycken i olika färg. Pappa bär in korgen i Mimmis rum. En dag hoppar kattmamma ut genom fönstret och lämnar ungarna vind för våg. Mimmi får fullt upp med att hindra dem från att försvinna åt alla håll. Spralligt blir det.



Börja skolan av Anna Fiske
Det här är en mycket verklighetstrogen beskrivning av hur det kan kännas inför att börja skolan och vad som brukar hända. Vem är läraren? Vilka mer kommer att gå i klassen? Hur ser klassrummet ut? Hur ser skolan ut? Det och mycket mer får läsaren ta del av när vi leds igenom skolans värld.




Allt vi tappar och hittar av Elin Johansson och Siri Ahmed Backström
En pojke är gald för han har hittat en fantastisk sten. Vit, rund och len. Men så är den borta. Han måste ha tappat den. Kompisen tröstar och hjälper till att leta och då hittar de alla möjlig saker som folk har tappat, t ex en vante, var finns den andra? De frågar alla de möter om det är deras vante och så kommer de sig att de blir fler som letar och som berättar saker om sig själva och om saker de har tappat bort. Det passar bra att läsa boken högt också för lite äldre barn.



Hur vet man att en hund av Naima Chaboun och Joanna Hellgren
Två barn går och resonerar eller tom filosoferar om vad som är vad och hur man kan veta det. En hund, en måne, en mamma. Tänk istället om hunden var månen, mamman en hundmamma och månen en mamma, tjock och tung som ligger hela dagarna i hammocken och käkar ostbågar...
En kul och annorlunda bok för den frågvise.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar