måndag 11 juli 2022

Silvermannen av Sara Mauritzon

Lillo bor så gott som ensam i familjens gamla hus sedan mamma försvann. Pappa kommer och går och pratar aldrig med Lillo. De tär tur att han har sin hängivna hund och bästa vän, Jessie. Lillo sitter ofta i äppelträdet i trädgården. Där äter han sig mätt på äpplen för han vet inte alltid när det finns mat hemma och så har han utsikt över gatan. Lillo har en förmåga som han tror kommer från sin mamma. Han kan alla namn på blommor, växter och träd och vad de är bra för, utan att tänka, det bara kommer till honom. Och han har väldigt bra hand med växter. Det hade mamma också och han har fortsatt att ta han om hennes olika krukväxter. Runt huset växer det johannesört, vilket ska visa sig vara bra. 

En dag ser Lillo uppfrån sitt träd att den gamla damen i huset mitt emot har flyttat. Det sitter en främmande katt i fönstret och betraktar honom och på garageuppfarten står en annan bil. Lillo blir nyfiken, tänk om de har barn i hans ålder? Han smyger runt huset när katten kommer ut, Jessie skäller och jagar katten in genom kattluckan och följer efter in i huset. Lillo känner på dörren, den är öppen och han går in.

Den nyinflyttade kommer strax genom dörren och hittar Lillo. Det är en man stor som en jätte och full av taueringar och han heter Tor. Han kör motorcykel så att det mullrar som åska och han har kommit på grund av grodorna.

Hejdafors, staden där de bor har invaderats av grodor i enorma mängder. De kommer från alla håll men verkar vara på väg åt ett och samma. Tor har kommit för att ta reda på varför och vart de är på väg. Det råder en obalans mellan vår värld och hans, Asgård. Han intresserar sig för Lillo och det ska visa sig att Lillo är annorlunda än andra barn. Har kan t ex se den mystiske mannen med silverkappa som rör sig över skolgården en dag och som inte de andra verkar märka av. Har han något med alla grodorna att göra?

Silvermannen är första delen i en välskriven, spännande och smårolig fantasyrerie.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar