lördag 9 juli 2022

Bortbytingar av Gustav Tegby (De överblivnas armé 1)

Dorian har vuxit upp som vilken kille som helst i stockholmsförorten Aspudden när han oväntat får veta att han är en bortbyting. Han blir uppsökt av Majken, en liten myling som kör taxi fast hon ser ut som en nioåring. Hon är också en bortbyting. Plötsligt får han veta att det lever väsen från nordisk mytologi sida vid sida med människorna i staden.  Det finns flera barn i Stockholm som egentligen är födda i familjer av älvor, mylingar, vättar, vittror, tomtar och rån men som lämnats i vanliga familjer som små för att i framtiden kunna utföra uppdrag i människovärlden. De får aldrig träffa sina riktiga föräldrar eller de barn som de bytts bort med. Och han är en av dem. 

Visst är hans öron lite spetsiga men att han skulle vara älva? Att vara ett annat väsen innebär också att det medföljer olika egenskaper och förmågor. Nu när han vet om att han är älva kan han träna sig i att förstärka dem. Det är inte riskfritt. Dagen efter mötet med Majken ska han gå den obligatoriska grundkursen hos Väsenverket. Där möter han andra i samma situation, en vittra som heter Roja och Gabriel som är ett rå. 

Dorians syster Nadia har just dött i drunkningsolycka och det var när han sprang från begravningen på Skogskyrkogården som Majken plockade upp honom i sin taxi. Det har slagit honom att han kanske haft något att göra med sin systers död, kanske till och med orsakat den genom sin omedvetna förmåga. Han måste få veta om det verkligen kan vara så och mylingen Majken, som kan återuppväcka de döda, om än bara för en stund, lovar att hjälpa honom men bara i utbyte mot en annan tjänst. Det visar sig vara lättare sagt än gjort, men till hjälp har han Roja, Gabriel, Nadias svart råtta Sture och en tomte som är privatdetektiv. De ska bryta sig in hos De överblivnas armé.

Det återstår två delar till i denna spännande och galghumoristiska fantasyserie där övernaturligt varvas med vanligaste vardag.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar