söndag 17 januari 2021

Bo R. Holmberg: Ficktjuvens vän

Örn är föräldralös och har alltid varit det, vad han vet. De ligger begravda på baksidan av det skjul han delar med sina två äldre bröder. Bröderna försörjer dem genom att stjäla och sälja stödgods. En dag behöver de Örns hjälp. Eftersom han är minst får han åla sig ner i en källare genom en trång öppning. Där nere står en kista som ska ha värdefullt innehåll. Bröderna tar emot kistan men lämnar Örn att ta sig ut igen på egen hand. De väntar istället vid båten vid älven. 

Men när Örn äntligen har tagit sig ut blir han upptäckt och jagas av hundar och män beväpnade med klubbor. Bröderna blir infångade och förda till det vita huset i staden, fängelset. Örn, som klarat sig undan, lyckas följa efter till staden. Han har bestämt sig för att försöka rädda sina bröder, men det är lättare sagt än gjort. Bevakningen är stenhård. 

Då dyker en flicka upp, ficktjuven Marta, som blir hans vän. Örn vill inte bli kriminell men det är svårt att få arbete i staden och någonstans att sova. Marta säger att hon har en idé om hur de ska kunna rädda hans bröder. Men stadslivet är tufft, han är rädd för att bli igenkänd av männen som jagade honom. Kanske letar polisen efter honom? Och den kriminella sidan av stan styrs av en man som man inte gärna gör sig ovän med, Vernon. Ingen gör något snällt utan att ha en baktanke, säger Marta, lita inte på någon. Så kan han lita på Marta?

Del två och tre heter Den blodröda manteln och En tyranns död.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar