lördag 30 januari 2021

Elin Lindholm: Som du fattas mig och Skön är hamnen

Det var meningen att de skulle hitta varandra. Mormor brukar säga att "hem är inte en plats, det är en känsla". Och så känns Saga - som hemma för Theo. De förstår varandra utan att säga något. 

Det började med att Theo plötsligt fick ett konstigt foto skickat till sin mobil, föreställande en bit av en vit låda och något suddigt. Sen kom ett foto av en tegelvägg eller en mur? Och så två lika kryptiska foton till. När han kollar upp numret så är de från en tjej som heter Saga. Han vet lite vagt vem hon är. De bor på samma ort men går på olika skolor. Så han söker upp henne men hon har ingen aning om vem som skickat honom konstiga foton från hennes mobil. Är det någon som skämtar? Hennes storebror? 

De sitter tillsammans på sängen i hennes rum när nästa foto skickas. Men Sagas mobil ligger ju på skrivbordet? Ingen har rört den på en kvart. Och fotot föreställer Sagas rum, precis i denna stund med hennes tröja nyligen slängd över stolen och Theo på hennes säng. Men ingen Saga sitter bredvid. Hon har suddats bort från bilden...

Som du fattas mig är en rappt skriven spöklik historia, svårt att sluta läsa.

I Skön är hamnen fortsätter Saga och Theo att följa spår från det förflutna. Theo har en lillasyster, Alice, som har Downs syndrom. Hon är oftast glad och älskar att rita med alla färger. Men plötsligt blir hon som förändrad. Hennes teckningar är mörka och otäcka och hennes armar är täckta av blåmärken. De hör henne prata med någon inne på sitt rum men när de öppnar är hon ensam. Hon säger att flickan som skadar henne heter Agnes men det finns ingen Agnes på särskolan och personalen där är säker på att det inte är någon där som gör Alice illa. 

Det märkliga med teckningarna är att de har samma motiv, en byggnad med en skylt där det står Vipeholm. Men Alice kan inte skriva...

Efter en internetsökning vet de att Vipeholm finns på riktigt och Saga och Theo bestämmer sig för att de ska ta en minisemester och åka dit. Alice och mormor följer med. Väl där rycks de med av den sanna historien om Vipeholm och om vad som hänt innanför dess väggar under mitten av 1900-talet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar