torsdag 27 januari 2022

Kerstin Loenberg: Säkerhetsklass tre


I en nära framtid har säkerhets-stress tagit över i samhället. Alla måste ha ett chip under huden som dels visar var du är men också ger dig olika privilegier och tillgångar beroende på vem du är. Det har växt fram ett klassamhälle. De flesta arbetar för sitt uppehälle i Bemanningen där arbetsvillkoren inte är schyssta utan mer slavliknande. Men det är ändå tryggt, så länge man inte sätter sig emot. 

Det finns de som revolterar och tar bort sina chip. Det innebär att de inte kan jobba, gå in i affärer, röra sig fritt, söka vård eller ens ha pengar. De lever utanför samhället som olagliga. De lever genom att hjälpa varandra, bo i ödehus och tjänster-gentjänster där de byter till sig varor från innanför-människor som inte är så noga med lagen. 

Bland utanförmänniskorna bor 18-åriga Linn och hennes två bröder. Föräldrarna försvann för flera år sedan då de aktivt motarbetade systemet och överheten. En dag slår systemet till hårt mot utanförmänniskorna och många blir fångade i razzian. Däribland Linn. Linn hamnar i systemet igen, får ett nytt chip inplanterat och ett jobb som allt-i allo på en nagelsalong med bara halv lön. Ständigt är hon övervakad. Allt hon kan tänka på är att ta sig tillbaka ut men det tillkommer händelser som försvårar hennes beslut. Och det händer mycket. Det är spännande och upprörande och man har svårt att sluta läsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar